Ugg: de strijd om een ​​iconische Australische boot

In Australië is de naam 'ugg' een verzamelnaam voor schapenvachtlaarzen, vaak lokaal gedragen als slippers. In de VS is het een merk - en een grote onderneming voor één bedrijf. Dit heeft een intrigerende juridische strijd veroorzaakt, schrijft Julian Lorkin.

Toeristen die langs het beroemde Coop's Shot Tower-winkelcentrum in Melbourne lopen, worden vaak naar een winkel gebracht, UGG, om een ​​paar iconische Australische laarzen te kopen.

Ugg boots zijn beschreven als zijnde Australisch aangezien feta Grieks is, maar weinigen zullen weten dat het bedrijf achter UGG, Deckers Outdoor Corporation, feitelijk uit de VS afkomstig is.

kopen ugg shanleigh Het bedrijf is vastberaden om te voorkomen dat Australische fabrikanten de laarzen wereldwijd verkopen. Het klaagt Sydney-fabrikant Eddie Oygur voor miljoenen dollars aan wegens vermeende inbreuk op het handelsmerk.

"Het is schandalig", zegt Eddie Oygur, oprichter van Australian Leather, die in de VS is voor de juridische strijd.

Goedkope UGG schoenen "Ugg is gewoon de naam voor de laarzen, en we hebben ze al bijna een eeuw verkocht, nu heeft een Amerikaanse gigant de naam van het merk en wil ons tegenhouden."

Traditionele Australische uggs werden voor het eerst gemaakt in de Blue Mountains in de jaren 1930 om te beschermen tegen de kou van de winter in New South Wales. Nu de laarzen in het buitenland in de mode zijn, zijn juridische gevechten begonnen.

Het is een gevecht waard serieus geld. De omzet van het in Californië gevestigde Deckers steeg in de eerste helft van 2017 met meer dan 20% tot $ 209m (£ 161m; A $ 265m).

Afbeelding copyright GETTY IMAGES
Bijschrift afbeelding
De verkoop van de laarzen is lucratief gebleken
Deckers registreerde het handelsmerk UGG in 1999 en heeft sindsdien verschillende juridische gevechten met concurrerende fabrikanten gevochten waardoor ze de laarzen in de VS niet konden verkopen.

Echter, rechtbanken in Australië zijn het tegenovergestelde standpunt toegedaan: zij vinden dat "ugg" een algemene term is voor laarzen gemaakt van schapenvachten met daaraan bevestigd fleece. Nu, de naam ugg kan niet worden beschermd in Australië, en iedereen is daar vrij om ugg-laarzen te verkopen.

Vrouw vindt 'geile' slang tijdens het opstarten
Op weg naar de rechtbank
In Lidcombe, een voorstad van Sydney, heeft Australian Leather een personeelsbestand van 40 en maakt jaarlijks ongeveer 50.000 paar ugg-laarzen met behulp van Australische schapenvachten.

De heer Oygur zei tegen de BBC: "Ik heb sinds 2009 geen paar laarzen kunnen exporteren. Het is verschrikkelijk. Al mijn klanten over de hele wereld willen Australische laarzen, maar Deckers heeft ons weerhouden om wereldwijd te verkopen. "

Deckers heeft een gerechtelijke procedure aangespannen tegen de zaken in Sydney, waarin wordt opgeroepen tot punitive damages ter waarde van miljoenen dollars en alle fondsen op de bankrekeningen van Australian Leather worden overgedragen aan Deckers. Het wil ook dat alle ugg-laarzen van Australian Leather voor vernietiging over de Pacific to Deckers worden afgeleverd.

Volgens Deckers zijn de uggs gemaakt door de Australische surfer Brian Smith, die in 1978 begon met het maken van de laarzen in Santa Monica, Californië.

Het bedrijf weigerde om met de BBC te praten. In een verklaring zei het dat de rechtszaak niet gericht was op verkoop in Australië, maar op de inbreuk door Australian Leather op haar geregistreerde handelsmerken in de VS.

"Deckers heeft vertrouwen in zijn positie en kijkt er naar uit om zijn zaak voor de rechtbank te presenteren", aldus de verklaring.

Afbeelding copyrightNICK XENOFON TEAM
Bijschrift afbeelding
De heer Oygur (L) en het protest van de Australische senator Nick Xenophon tegen Deckers in de VS vorige week
De heer Oygur is naar Amerika gevlogen, waar hij niet alleen de rechtszaak bestrijdt, maar ook het oorspronkelijke Amerikaanse handelsmerk omver gooit, zodat hij zijn laarzen wereldwijd kan verkopen. "Ik doe dit niet alleen voor mezelf, ik doe dit voor de Australische bootindustrie," zei hij.

Hij beweert dat het hem A $ 48 kost om een ​​paar Ugg-laarzen te maken, terwijl Deckers ze voor A $ 39 verkoopt. "Sommige [Deckers] -laarzen zijn gemaakt in China, waar ik denk dat het verzenden naar Australië slechts A $ 30 kost", zei hij.

De Australische onafhankelijke senator Nick Xenophon heeft de kwestie zelfs aan de orde gesteld in het parlement van zijn land.

"Dit is een gevecht dat de moeite waard is om te vechten", zei hij vorig jaar. "De Fransen kunnen het gebruik van het woord 'champagne' en de Grieken het gebruik van het woord 'feta' beschermen, dus Australië kan het gebruik van het woord 'ugg' voor Australische kleine fabrikanten zeker beschermen. '

De Amerikaanse consumentenwaakhond besloot uiteindelijk om geen actie te ondernemen. De heer Xenophon is echter doorgegaan met het bekend maken van de zaak van de heer Oygur, hij reisde met hem mee naar de VS om vorige week buiten het hoofdkwartier van Deckers te protesteren.

Handelen in 'associatie'
De onderzoeksexpert van de universiteit van Adelaide, Dean Wilkie, heeft een leven lang onderzoek gedaan naar de reden waarom consumenten ervoor kiezen om producten te kopen die hij "land van oorsprong" noemt. Hij vertelde de BBC dat het geen verrassing is dat Deckers heeft gehandeld zoals ze zijn.